Általános tájékoztató


Az örökbefogadás célja, hogy azoknak a gyermekeknek, akiket vér szerinti szüleik, körülményeik miatt nem tudnak nevelni, vagy elhaláloztak, örök életre szerető szülőket, családot, végleges, saját otthont biztosítsunk, melyben a vér szerinti gyermek jogai illetik meg. 

Az örökbefogadási csoport feladata első lépésként az örökbe fogadni szándékozók tájékoztatása. A kb. másfél órás beszélgetésre, előre egyeztetett időpontban várjuk ügyfeleinket, ahol minden kérdésükre választ kapnak, segítünk kérelmük beadásában, formanyomtatványokat adunk, tájékoztatjuk az örökbe fogadás előtti eljárás (alkalmassági vizsgálat) részleteiről. A kérelemben a jelentkezőknek nyilatkozniuk kell az örökbe fogadandó gyermekről alkotott elképzeléseikről a gyermek életkorát, nemét, egészségi állapotát tekintve, illetve arról, hogy egyszerre egy gyermek, vagy testvérek esetén kettő, esetleg három gyermek örökbe fogadását vállalják. Arról is dönteniük kell, hogy hozzájárulnak-e az országos nyilvántartásba vételhez, vagyis más megyéből is örökbe fogadnának, melynek feltételeiről szintén tájékoztatjuk őket. A jelentkezőket rögzítenünk kell az ÖFR-ben (országos, egységes nyilvántartási rendszer), mely naprakészen követi minden jelentkező alkalmassági vizsgálatának fázisait, az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok (házi- és szükség esetén szakorvosi igazolások), pszichológiai alkalmassági vizsgálatok, tanácsadás, környezettanulmány időpontjait és eredményüket. Amennyiben az örökbefogadási pszichológus vizsgálatai a jelentkezők alkalmasságát igazolják, akkor jelentkezhetnek az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamra. A tanfolyam 21 órás, önköltséges, melynek elvégzéséről tanúsítványt kapnak. Szakszolgálatunk a felsorolt igazolások, dokumentumok birtokában javaslatot tesz az illetékes gyámhivatalnak az örökbe fogadni szándékozók alkalmassá nyilvánítására. A gyámhivatal előtt a jelentkezőknek személyesen is meg kell jelenni, jövedelemigazolást kell bemutatni, majd amennyiben minden feltételnek megfelelnek gyermek örökbefogadására, nevelésére, jogerős, alkalmassági határozatot hoz. A határozat kézhezvétele után kerülnek fel a családok a várólistára, illetve jelentkezhetnek civil szervezeteknél, alapítványoknál nyílt örökbe fogadásra.

Feladatunk a jogilag örökbe fogadhatóvá nyilvánított gyermekek számára a várakozási sorrend figyelembe vételével a legideálisabb örökbe fogadó család kiválasztása. Amennyiben Csongrád-Csanád megyében nincs olyan örökbe fogadni szándékozó az örökbe adható gyermek számára, akinek a gyermek kora és egészségi állapota alapján beleillik elképzeléseibe, a minisztérium más megyéből keres örökbefogadó szülőt, ha más megyében sincs számára megfelelő szülő, akkor kerülhet sor külföldre történő örökbefogadásra. A szülők kiválasztása után mindenre kiterjedő tájékoztatást adunk a gyermekrőlegészségügyi, pszichológiai, pedagógiai jellemzések alapján, majd megmutatjuk a fényképét. Amennyiben az örökbe fogadni szándékozók úgy nyilatkoznak, hogy személyesen is szeretnék megismerni a gyermeket, megszervezzük az első rápillantást, majd az örökbe fogadni szándékozók kérésére, kölcsönös szimpátia esetén megszervezzük a további találkozásokat. A barátkozási folyamatot tanácsadással segítjük, mely a gyermek életkorától, személyiségétől függően lehet 1 héttől 60 nap. Sikeres barátkozási folyamat esetén javaslatot teszünk a gyermek kihelyezésére a családba 1 hónap gondozási időre. Ez alatt az 1 hónap „próbaidő” alatt folyamatosan figyelemmel kísérjük a gyermek beilleszkedését a családba. Telefonon és családlátogatásokkal segítünk, tanácsot adunk a felmerülő nevelési, életvezetési kérdésekben. Az 1 hónap letelte után, sikeres beilleszkedés esetén, a szülők kérelmére javaslatot teszünk a gyámhivatalnak az örökbefogadás engedélyezésére.

A gyámhivatal határozatot hoz az örökbefogadás engedélyezéséről, melynek jogerőre emelkedése után a gyermek vér szerinti gyermek jogállásába lép, új születési anyakönyvi kivonat készül számára, melyben az örökbe fogadók már vér szerinti szülőként vannak bejegyezve.

Szakszolgálatunk a gyámhivatal felkérésére az örökbefogadás után 2 hónappal, majd 1 évvel, az örökbefogadók kérésére 4 évig utánkövetést végez, melynek célja elsősorban segítségnyújtás, tanácsadás a felmerülő nevelési és életvezetési kérdésekben.

Szakszolgálatunk segítséget nyújt krízishelyzetbe került várandós kismamáknak, akik születendő gyermekük felneveléséhez nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani. Amennyiben az életadó anya úgy kíván gondoskodni születendő gyermekéről, hogy hozzájárul titkos, vagy nyílt örökbe fogadásához, szakszolgálatunknál korrekt, emberséges segítséget kap.

Nyílt örökbefogadás esetén a jogszabályoknak megfelelően krízistanácsadást tartunk, melynek során tájékoztatjuk az igénybe vehető támogatásokról, lehetőségekről.

   Elérhetőségeink:

Levelezési címünk: Csongrád-Csanád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat

Örökbefogadási Csoport
6726 Szeged, Bal fasor 6.
2. em. 206.szoba
Telefon:
 +36-62-432-032 - 118 mellék
E-mail címünk:
 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   Örökbefogadási tanácsadók:

Tálasné dr. Jójárt Eszter
Mobil: +36-70-684-9658

Hortobágyi-Bogdán Ildikó
Mobil: +36-20-227-6636

   Örökbefogadási pszichológus:

Tódor Marina, tanácsadó szakpszichológus
Mobil: +36-20-266-2434